Adria Camino Festival, Pula, 3. – 5. 5. 2024

objavljeno v: Aktualno | 0

Od 3. do 5. maja je v Puli, na Hrvaškem, potekal Adria Camino Festival. Hrvaška Bratovščina sv. Jakoba je skupaj z lokalnimi turističnimi ponudniki res organizirala poseben dogodek, kjer smo se lahko srečala nacionalna društva, bratovščine, predstavniki združenj na ravni EU, evropski komisarji in zagreti posamezniki ter turistična društva. Veliko dobre volje, prostovoljstva, res enkraten občutek biti med vsemi temi ljudmi.

Program je bil bogat in lepo realiziran. Delitev izkušenj, spoznavanje sosednjih ali oddaljenih društev, navezovanje stikov… vse to s ciljem, da si lahko pomagamo, da povežemo poti v enotno mrežo poti, ki bo vodila do Santiga v Španiji. Nekoč ni bilo letal, vlakov…   ljudje so odšli skozi vrata svojega doma in hodili na zahod, hodili in hodili….   poti so se oblikovale in obstajale, hodilo se je brez potnih listov. Te poti bi radi spet oživili.

Na okrogli mizi v petek: Evropa je nastala na romarskih poteh proti Composteli so sodelovali:  Prof. Miguel Tain Guzman, University of Santiago de Compostela, Dr. William Griffiths, Confraternity of St. James, London, UK, Vedran Pražen, Bratovščina sv. Jakova Hrvatska, Confraternity of St. James – Croatia,  Željana Zovko, MEP, Evropski parlament,  Francisco Singul, European Federation of St. James Way. Vsak od njih je imel na Festivalu tudi samostojen prispevek.

Po predpremieri filma The Way, my Way je bilo srečanje z ustavrjalci in akterji. Posebno doživetje je bilo srečanje s tiraboleirom Hermanom iz Nizozemske in Jonniem Walkerjem, legendo kamina, piscem številnih vodnikov in človekom številnih talentov.

Na Festivalu smo predstavili tudi naše društvo in pot sv. Jakoba v Sloveniji.  

Besedilo in fotografije: Andreja Grahek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja