Danes celjski grofje in nikdar več…, 9. 3. 2024

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

Društvo prijateljev Poti svetega Jakoba v Sloveniji na občnem zboru v knežjem mestu Celje

Ker so bile danes upravičeno odstotne glavne poročevalke sem bila izbrana za nadomestno poročevalko. Z veseljem sem to nalogo sprejela. Se opravičujem, če ne bo tako zbrano in slikovno predstavljeno kot običajno.

Ker romarjev nobeno vreme ne ustavi tako tudi nas ni na drugo marčevsko soboto. Zbrali smo se na parkirišču pri železniški postaji v Celju. Ker prazen žakelj ne stoji pokonci, so nas  najprej sprejeli gostitelji s sendviči, krofi, čajem, kavo…

Navadno občni zbor začnemo z romanjem ali s kulturno dejavnostjo. V Celju nas je pričakala lokalna vodička in nas popeljala med znamenitostmi, znamenitimi osebnostmi in zgodovinskimi dogodki Celja. Po ogledu mesta smo se podali peš navkreber na ogled Starega gradu. Izvedeli smo marsikaj o zgodovini Celjskih grofov. Mučilnih naprav si zaradi stiske s časom nismo ogledali. Mahnili smo jo proti cerkvi sv. Jožefa, kjer smo s sveto mašo za romarje, ki jo je daroval naš duhovni vodja p. Miran Žvanut, zaokrožili svojo pot. Po sv. maši nam je p. Jože Planinšek  predstavil zgodovino romarske cerkve sv. Jožefa, dejavnosti v župniji in v Domu sv. Jožefa. Tu se odvija bogat program: prireditve, varstvo starejših in orglarska šola.

Sledila je slastna topla malica in po njej uradni del z občnim zborom.

Poleg standardnih točk vsakega občnega zbora smo izvedli nadomestne volitve. Za novega predsednika smo potrdili Matjaža Kosija.

Sledile so še ostale točke dnevnega reda. S potrditvijo vseh točk dnevnega reda se je občni zbor uspešno zaključil.

Danes nas je vodila božja beseda:

“Cestninar pa je stal daleč proč in govoril: Bog, bodi milostljiv meni grešniku!”

Besedilo in slike: Mojca Kozlevčar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja