Ob 10-letnici prenosa relikvij blaženega Alojzija Grozdeta na Zaplaz

objavljeno v: Aktualno, Dogodki, Romanja | 0

Sobota, 22. maja nas je združila na romanju v spomin blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Podali smo se od Šentruperta, kjer so na božji njivi dolgo počivali njegovi posmrtni ostanki, do njegovega poslednjega bivališča v cerkvi Marjije Pomočnice na Zaplazu. Pred desetimi leti, ko so njegove posmrtne ostanke prenesli na  Zaplaz,  je društvo organiziralo večdnevno romanje iz Ogleja na Zaplaz, kjer smo bili priča slovesnemu prenosu njegovih relikvij v oltar v Grozdetovi kapeli.

Z romarskim blagoslovom g. Jakoba Trčka, župnika v Šentrupertu, smo začeli v cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu. Župnija letos slavi častitljivih 500 let obstoja. Nadaljevali smo po Kalvariji proti  romarski cerkvi sv. Frančiška Ksaverija na Veseli gori, kjer nam je g. župnik razkazal cerkev, podal nekaj zgodovinskih podatkov in na kratko opisal svoje pastoralno delo v eni najbolj vernih slovenskih župnij.

Pot smo nadaljevali po prelepi valoviti pokrajini, prečkali številne potočke, dehteče travnike in senčne  gozdove. Opoldne smo malicali v zavetju cerkve sv. Petra v zaselku Žunovec in se prek Čateža povzpeli na Zaplaz, kjer smo počastili blaženega mučenca in našo nebeško Mater Marijo.

Dan smo  posvetili Grozdetovemu spominu. Brali smo njegove pesmi, zanimivosti iz njegovega življenja, molili litanije v njegovo čast. Šmarnični maj smo dopolnili z branjem šmarnic in petjem Marijinih pesmi, v rožnem vencu pa se spomnili vseh naših preizkušanih romarskih bratov in sester.

Preživeli smo lep in duhovno bogat dan.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja