Praznična sobota na Nanosu, 23. 7. 2022

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

PRAZNIČNA SOBOTA NA NANOSU

 

Ponedeljkov bližnji god sv. Jakoba smo na vročo soboto, 23. 7., praznovali nekoliko višje kot običajno. Na višini dveh tretjin Nanosa, očaka Vipavske doline, je bilo res slovesno. Tam je bila blagoslovljena nova kapelica, posvečena svetemu Jakobu, zavetniku romarjev in tudi našega Društva prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji.

Naša gostitelja sta bila Nadja in Rafko Premrl s številnimi prijatelji in pomočniki. Težko bi vse našteli, pa raje ne, da koga ne izpustimo. Kapelico in tudi dva kipa našega svetnika je blagoslovil vipavski župnik g. Alojz Furlan med sveto mašo, somaševala sta vrhpoljski župnik g. Janez Kržišnik in p. Miran Žvanut, jezuitski provincial in duhovni vodja Društva.

Po maši je na za dogodek čudovito pripravljenem travniku sledila prisrčna podelitev potrdil o opravljenih Jakobovih poteh. Prisrčna zato, ker vsak, ki je že romal, iskreno deli veselje z novimi romarji zaradi njihove izkušnje Camina. Ta je vedno hkrati samo naša, a tudi še kako skupna. Kajti, kot smo slišali v prebranem pismu dveh romarjev, ki sta se oglasila iz Španije, Camino te vedno spremeni. Tudi zato nam danes ni bilo odveč podati se na pot in se po strmini dvigati nad pokrajino, ki se je prebujala v vroč in zaradi požara megličast dan. Zavedeli smo se, da prav nobena pot in nobeno življenje ni brez pretresov, bojev in skrbi. Vendar je pot vedno znosnejša ob (po)moči od “zgoraj”, ki dela močnejše tudi nas.

Hvala vsem, ki ste poskrbeli, da nas na poti na Nanos na to spominja in k priprošnji vabi tudi sveti Jakob.

Čestitke vsem 25 prejemnikom potdil o prehojeni poti!

Marjetica Škrlec

Fotografije: Marjetica Škrlec, Andreja Grahek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja