Prešernov dan na Malem vrhu, 8. 2. 2023

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

ZDRAVLJICA

 

Žive naj vsi narodi,

ki hrepene dočakati dan

ko,koder sonce hodi,

prepir iz sveta bo pregnan,

ko rojak, prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!

****

Tako kot sonce boža vsako rožo

ter ji daje svežino in vitalnost,

Tako BOG seje v dušo

vsakega človeka

dobroto in ljubezen.

 

Dobrota in ljubezen je bilo naše današnje vodilo, ki nam jo je v svoji pridigi pri sv. maši položil v naša srca in duše romarjev prejšnji upravitelj župnije Pišece g. Gregor Majcen.

Naše romanje smo pričeli pred Bubka barom Dečna sela. Pri križu nas je pozdravil naš vodič Pepi, sedanji gospod župnik – upravitelj g. Vlado Leskovar in soustanoviteljica DPPSJPS ga. Marjeta Rigler. Duhovnik g. Gregor Majcen pa nam je podelil romarski blagoslov. Pot nas je vodila med vinorodnimi Bizeljskimi griči. Domačini so nas kaj kmalu postregli z pecivom, čajem, kuhanim vinom. Okrepčani smo nadaljevali proti cerkvi sv. Jakoba, ki jo je poškodoval potres leta 2021. Njena obnova je še vedno negotova.

Na prostem pred ruševinami cerkve smo se ob skromnem oltarju udeležili sv. maše, ki jo je daroval bivši upravitelj župnije Pišece g. Gregor Majcen. Obogateni s hrano božje besede položene v dušo in srce smo med lahnim plesom mraznic obhajali sveto mašo.

Domačini so nas znova pogostili z domačimi dobrotami. Pot smo zaključili v gasilskem domu Dečno selo, kjer smo se končno ogreli, pojedli golaž in izvedli kulturni program.  Kot se za kulturni praznik spodobi smo  recitirali pesmi Prešerna, Kajuha, Balantiča in Kuntnerja. Po kulturnem programu je Matjaž podelil društvena koledarja vodiču Pepiju in duhovniku g. Gregorju v zahvalo za povabilo in prisrčno druženje.

Po zapeti Zdravljici smo se prešerno zadovoljni poslovili in odšli vsak na svoj dom.

Tekst in slike: Mojca Kozlevčar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja