Romanje po zadnji poti blaženega mučenca Alojzija Grozdeta – 20,. 22. – 27. maj 2023

objavljeno v: Aktualno, Dogodki, Fotografije, Romanja | 0

V soboto, 20. maja, se je skupina romarjev zbrala na slovesnem blagoslovu na začetku romanja. Prva slika je slika romarjev, ki so pred osmimi leti prvič romali po tem namenu. Ostali dve sta fotografiji člankov v tedniku Družina, 28. maja 2023.

  1. dan, prvo romanje Po zadnji poti blaženega Alojzija Grozdeta, ponedeljek, 22.5.23; Šmarje-Sap – Kompolje, 27 km;

Romarska pot je idejna zasnova in zaobljuba Marjete Rigler, ki pripravlja romarski vodnik.

Ena skupina romarjev je šla na pot že v soboto, 20.5.23, Ljubljana – Šmarje-Sap, 18 km; ta skupina nam je prenesla blagoslov g. nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta.

  1. dan, romanje Po zadnji poti bl. Alojzija Grozdeta, torek, 23.5.23; Kompolje – Stična, 30 km;

Planiranih je bilo 34 km in v Stični smo morale biti do 18. ure. Komaj nam je uspelo. Par kilometrov smo prešvercale s hojo po cesti – hvala Bogu za asfalt in angelom varuhom, da se ni nobeni nič zgodilo!  Če si v stiski s časom, je to kar uporabna varianta!

Cukrčki:

Anči, pri hiši Jožica Rus , Jožičinemu možu Franciju, ko je od zvrhanega krožnika štrudlja ostal samo še en košček: “Med potjo nismo imele kaj počet, pa smo vam spekle štrudelj, a je dober?”

Marinka: “Grem jaz naprej, ker imam čevlje za roso otepat!”

Gospa Marijina, Lilijina mama: “Več daš, več imaš!” Reklo, ki je tudi meni zelo pri srcu.

Maria, na Lilijin komentar, ajde, gasa, dekleta: “Jaz imam samo nafto!”

  1. dan, romanje Po zadnji poti bl. Alojzija Grozdeta, sreda, 24.5.23; Stična – Trebnje, 25 km;

Kakšna dvoličnost! Če vodi romanje kdo drug, navadno jamram: “joj, asfalt!” Če vodim jaz (takšna čast me je doletela danes, uboge moje romarske dušice), potem je “asfalt primerna izbira, ker se najhitreje pride na cilj”.  Pa še kavice je na pretek!

  1. dan, romanje Po zadnji poti bl. Alojzija Grozdeta, četrtek, 25.5.23; Trebnje – Šentrupert, 17 km;

Pa smo jo dobili, moško družbo namreč. Miro nam je prinesel novega zagona, svežih moči, lepo vreme, stezice in makadam ter veliko znanja o cerkvicah ob poti. Dobrodošel!

Cukrčka:

Anči, ko je polila prt z rdečim vinom: “Če mi prinesete škarje, bom madež odrezala. Veste, pri nas tako delamo.”

Anči nas je zjutraj šetala po samostanu v Stični in se je hotela odkupiti s kavo. “Menda ja boste upoštevali, da sem najstarejša.” Maria: “Sedaj je obdobje otrok, otroci so glavni.” Anči: “Ĵoj, doma sem pozabila denarnico!”

  1. dan, romanje Po zadnji poti bl. Alojzija Grozdeta, petek, 26.5.23; Šentrupert – Čatež, 14 km;

Romantičen zaključek romanja kot se šika (skoraj zaključek, eno pikico smo pustili za jutri): hodili smo po gozdu, po travi, po kilavih mostičkih, po vodi, po blatu; pravi Božji blagoslov, da ni nihče imel blatne kopeli!  Šlo je kot na toboganu, gor, dol, gor, dol, pa ponovi vajo!

  1. dan, romanje Po zadnji poti bl. Alojzija Grozdeta, sobota, 27.5.23; Čatež – Zaplaz, 1 km; skupno smo prehodili 132 km; če bi hodili ves čas po GPS sledi, bi naredili 145 km; kar dobro smo sekali ovinke!

Na Zaplazu se nam je pri praznovanju Grozdetovega godu pridružilo kar 30 Jakobčkov, ki so poromali iz Šentlovrenca.

Hvala vsem, ki so pripomogli k organizaciji romanja, posebno Mariji Kramzar, ki je v to vložila ogromno časa in truda, na koncu pa ji je ponagajalo zdravje. Hvala dobrotnikom ob poti, romarjem in vodnikom za udeležbo, vam FB prijateljem pa za spremljanje in podporo! Vse dobro vsem želim. Objem

Besedilo in slike: Jelka Škrlj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja