Tiho, tiho čas beži… – 10-letnica blagoslovitve Poti Svetega Jakoba od Galicije do Ljubljane, 23. 7. 2023

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

Sveti Jakob starejši – Zabedejev sin je bil prvi Jezusov apostol, ki je na Velikonočno nedeljo leta 44 umrl mučeniške smrti za krščansko vero. Goduje 25. julija, njegov grob je v španskem mestu Santiago, častimo ga od 7.stoletja dalje.

Člani društva poti sv,Jakoba v Sloveniji smo že večkrat prehodili slovensko Pot svetega Jakoba, ki zariše križ od Slovenske vasi na meji s Hrvaško pri Zagrebu preko Ljubljane do Trsta ter od  Kobilja na meji z Madžarsko preko Ljubljane do Svetih Višarij. Kdor preroma to pot, lahko s “ponižnim ponosom” pove, da je preromal 800 km – toliko, kot je dolžina poti CAMINO FRANCES od Sant Jean pied de port do Santiaga, samo, da ima slovenska veliko več višinskih metrov. Obiščemo mnoge cerkvice na gričkih in hribčkih, kjer se poklonimo svetemu Jakobu in drugim svetnikom.

Na sončno nedeljo, 23. Julija, smo člani Društva prijateljev poti sv. Jakoba obiskali župnijo Galicija v Savinjski dolini, kjer so praznovali dvojni praznik. Njihova cerkev je posvečena svetemu Jakobu in njihov župnik JANKO CIGALE je pred 40-timi leti prišel past ovčice v te lepe kraje. Na tem delu Štajerske imenujejo ta dan LEPA NEDELJA, kar je resnično tudi bila.

Pred 10-timi leti smo tukaj otvorili in blagoslovili romarsko pot do Ljubljane. Tudi takrat je bila zelo lepa nedelja, maševal je tudi gospod mag. Bogdan Vidmar, tokrat pa je ob somaševanju domačega župnika Janka daroval sv. mašo naš duhovni vodja pater MIRAN ŽVANUT.

Pri doživetem bogoslužju smo pevcem na koru pomagali prepevati vsi prisotni. Pri prošnjah pa smo prosili tudi milosti, da se umirijo neurja, nevihte, požari, vojne, ki pustošijo po celem svetu – sveti Jakob – prosi tudi ti. Tudi sveti Krištof, ki goduje 24. julija bo dodal prošnje za umiritev katastrof na zemlji, samo ljudje moramo delati tako, da bomo vredni obljub Kristusovih.

Po sveti maši smo se družili pod kozolcem doplar, ki so ga uredili tudi za prenočišča romarjem, ki v vedno večjem številu hodijo po tej sveti poti. Člani krajevne skupnosti in kulturnega društva so pripravili okusno hrano, tudi z dobrim vincem smo nazdravili. Pevci so zopet združili glasove in dobra energija je kot molitev šla na vse štiri strani neba.

Spomnili smo se tudi pokojnega Metodija Riglerja, ki je ustanovil naše društvo. Brez njega in njegove soproge Marjete ne bi vedeli, da tudi v Sloveniji obstaja kraj Galicija, ne samo pokrajina v Španiji.

Hvala Vam, dragi prijatelji, bratje v Kristusu za čudovito doživet “trojni praznik”

Izidora D. Škamperle

Na praznovanju smo podelili 16 potrdil o opravljenem romanju po poteh svetga Jakoba v Sloveniji. Med prejemniki so bili trije tujci (IT, NL, CZ) – posamezniki, trije mladoletni romarji, dva, ki sta sta pretekla Gorenjsko vejo… Vsem iskrene čestitke. 

V župniji so doživeli neurje z vetrom in točo. Nekaj škode na objektih, tudi na cerkvah – recimo na cerkvi svete Kunigunde, so prizadevni domačini že sanirali, veliko je podrtih dreves in škode na polju in osatlih materialnih dobrinah.  

Fotografije: Igor Vidmar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja