Marijin oktober nas znova vabi

objavljeno v: Napovednik | 0

»Marijin oktober nas znova vabi, da pogosteje vzamemo v roke rožni venec in se z njim sprehodimo po zgodovini odrešenja. Nekaterim uspe narediti celotno pot od veselja preko luči in žalosti v častitljivost in zmolijo v enem dnevu vse štiri dele, nekateri pa ostanejo pri eni skrivnosti in eni desetki. Eni in drugi s tem lepo poveličujejo Boga v družbi z Marijo. MAGNIFICAT se pridružuje tej lepi pobožnosti in jo spodbuja«.

Miran Špelič OFM, urednik slovenske izdaje Magnificat

ROMANJE K MARIJI, KRALJICI MIRU NA KUREŠČEK, na rožnovensko nedeljo – 2. 10. 2016

 

Verjetno je že več kot deset let, ko sem prisluhnila Vinkovemu vabilu za romanje na Kurešček iz njegove rodne Muljave. V temi smo tiho vstopili v Marijino cerkev in  ob 5,00 nas je blagoslovil domači župnik g. Pahulje. Romanje je postalo tradicionalno romanje Društva prijateljev sv. Jakoba in je vključeno tudi v program romanja. Vmes smo  letos pripravili ali se udeležili še kakšnega dodatnega romanja, ker je letos leto Božjega usmiljenja, a Mariji s Kureščka ostajamo zvesti.

 

Danes sem dobila revijo Magnifikat v roke in naj vas spodbudi za rožnovensko romanje še nekaj misli.

Mira Dobravec, iskalka Boga, mama in babica je v sestavku Dal si mi razum, da te iščem z njim (J. Pucelj) zapisala: »Oktober je tudi mesec rožnega venca in ob tem se je lepo spomniti besed Dalajlame v ljubljanskem Tivoliju, ko je na vprašanje, kako naj se Slovenija duhovno razvije, preprosto odgovoril: Ne iščite odgovorov v tujih filozofijah in navadah, držite se modrosti in vere svojih prednikov, to je najlažja pot!« In utrujen iskalec ve, da ko ves svet obteče, najboljši kruh doma se peče! In se vrne od vseh modrosti daljnega sveta nazaj k preprostemu, pomirjajočemu rožnemu vencu svoje stare mame. In mu je lahko preprosta ustna molitev ali najgloblja kontemplacija.«

Dragi prijatelji bodimo ponosni, da smo si na osnovi vere, ki so nam jo dali naši starši, zapisali v društveni statut, da prijateljujemo zaradi oživljanja tradicije srednjeveških slovenskih romanja v Kompostelo in pričetkom romarskih poti k sv. Jakobu v Sloveniji in v tujini ter oživljanja ostalih romarskih poti v Sloveniji in tujini.

Tako delujemo že šestnajsto leto in hvala Bogu, sv. Mariji in sv. Jakobu in vsem vam dragi prijatelji za pomoč, saj domačini ob slovenski Jakobovi poti in komposteljski romarji pravijo: » Ljudje prihajajo, romarska pot sv. Jakoba živi!«

 

Oktober je tudi Frančiškov mesec in mesec molitve za mir. Duh Assizja, ki se je začel 27. oktobra 1986 s sv. Janezom Pavlom II. je povezan tudi z nami. Tudi mi med romanjem molimo za mir v naših srcih, za mir v naših družinah, v domovini Sloveniji in za mir po svetu. Za družinski blagoslov predlaga p. Miran molitev , ki je pripisana sv. Frančišku in jo pozna vse svet. Molitev je bila prvič objavljena anonimno 1912 pred prvo svetovno vojno v Franciji, kasneje je bila natisnjena na hrbtno stran podobice sv. Frančiška Asiškega in so jo napačno pripisali njemu.

 

Dragi prijatelji naj vas povabiva skupaj s prijateljem-romarjem Vinkom Severjem na rožnovensko romanje od Marije na Muljave do Marije na Kurešču v nedeljo 2. oktobra 2016 s to preprosto molitvijo, ki nas naj spremeni v ORODJE MIRU.

 

Gospod,

Naredi me za orodje miru.

Kjer je sovraštvo, naj prinašam ljubezen.

Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje.

Kjer je spor, naj prinašam edinost.

Kjer je dvom, naj prinašam vero.

Kjer je zmota, naj prinašam resnico.

Kjer je obup, naj prinašam upanje.

Kjer je žalost, naj prinašam veselje.

Kjer je tema, naj prinašam luč.

 

Učitelj,

naj se ne trudim,

da bi me drugi tolažili, ampak naj sam tolažim;

da bi me drugi razumeli, ampak naj sam razumem;

da bi me drugi ljubili, ampak naj sam ljubim.

 

Kajti

Ko dajemo prejemamo;

Ko odpuščamo, nam je odpuščeno;

In ko umremo, vstanemo v večno življenje.

 

Komposteljska romarja:

 

Marjeta in Metodij

Ljubljana, 22. septembra 2016

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja