P. Miran Žvanut se predstavi

objavljeno v: Aktualno, Neuvrščeno | 0
Na delovnem sestanku v naravi

 

Lepo je, da imamo v krogu Društva prijateljev poti svetega Jakoba tudi duhovnega vodjo. In to takšnega, ki razume, kako dobro je romati, saj svoj prosti čas, ko ga le količkaj ima, tudi sam posveča gibanju. Maratonec je in tudi Jakobov romar, pešec in kolesar. Sam nam je na kratko opisal svojo življenjsko in poklicno pot:

Odraščal je v župniji sv. Frančiška Ksaverija v vasi Lozice v Vipavski dolini, kjer je skladatelj in duhovnik Stanko Premrl napisal glasbo za slovensko himno in kjer poteka Primorska veja Jakobove poti. Šolanje ga je vodilo v bližnji Podnanos, Vipavo, Postojno in naprej v Ljubljano, kjer se je srečal z jezuiti in leta 1999 v Mariboru vstopil v njihov noviciat. Tako kot jezuitski ustanovitelj sv. Ignacij Lojolski, tudi p. Miran zelo rad roma. Že v noviciatu je z jezuitskim sobratom poromal iz Maribora na Sveto Goro pri Novi Gorici.

Po končanem noviciatu je bil poslan v Rim in potem na Irsko. Leta 2006 je prejel duhovniško posvečenje in se vrnil v Slovenijo, kjer je bil kaplan v župniji Ljubljana Dravlje. Od tu ga je pot vodila v Združene države Amerike in Čile, nakar se je spet vrnil v Slovenijo, kjer se je v Mariboru ukvarjal s študenti. Leta 2014 je opravil zadnje zaobljube in postal župnik župnije Ljubljana Dravlje. Po šestletnem župnikovanju ga je jezuitski vrhovni predstojnik p. Arturo Sosa imenoval za provinciala slovenskih jezuitov.

Živi v Ljubljani v Dravljah, kjer je sedež Slovenske province Družbe Jezusove. Pater Miran je večni romar in rad roma v družbi dobrih ljudi, ko mu seveda dopušča čas. Podal se je že na španski Camino tako peš kot s kolesom, včasih pa si obuje tudi tekaške copate in steče kakšen maraton ali gorski tek.

Severni Camino (Camino del Norte, Španija)

 

Glas in razmišljanja p. Mirana pa lahko slišite na posnetku nedavnega intervjuja:

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174759141?s=radio

Miranu želimo, naj ga tako pri poslanstvu vodenja slovenske jezuitske skupnosti kot pri duhovnem spremljanju našega društva in Molitvene naveze vodi Sveti Duh; na poteh, še posebej romarskih, pa bo imel spremstvo, ki se ga ne brani nihče – našega  zavetnika, svetega Jakoba.

P. Miran na Slovenski Jakobovi poti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja