Kako se je začelo?

objavljeno v: Zgodovina | 3

DRUŠTVO PRIJATELJEV POTI SVETEGA JAKOBA V SLOVENIJI

Družinski sprehodi, majski izleti, romanje v Sveto deželo, praznovanje ljubljanskega zavetnika svetega Jurija je stkalo prijateljstvo. Pri planinski maši na Kredarici se je po prijaznem povabilu dovškega župnika g. Franca Urbanije:« pa še prijatelje povabite«, rodila misel, da bi v avgustu skupaj romali k Mariji Snežni pod Triglav. Da se ne bi zgovarjali na kondicijo smo vsak mesec romali k svetnicam in svetnikom, v gore na njihov godovni dan. V januarju k sv. Neži na Kum, v februarju k sv. Valentinu na Limbarsko goro, na Krim in k sv. Jeri pod Krimom, na Oljsko goro… . V avgustu se je 16 močvirskih tulipanov (poimenovali smo se po zaščiteni roži Ljubljanskega barja, kjer sta doma duši prijateljevanja Marjeta in Metodij Rigler), povzpelo k maši na Kredarico in še na Triglav, trije prvič.

julij-08-054_m

Vmes je Marjeto prevzela tretja božja pot v srednjem veku, romanje k svetemu Jakobu Komposteljskemu v Španiji. Leta 1999, ko je bilo sveto Jakobovo leto sta se Marjeta in Metodij podala po poti, po kateri so stopali tudi naši predniki »daljno lepo Galicijo, notri k svetemu Jakobu«, kot poje slovenska ljudska pesem

Sveti Jakob, zavetnik romarjev in popotnikov, je postal njun zavetnik. Napisala in izdala sta knjigo z naslovom »Blagor vama, uboga reveža«, v kateri sta opisala doživetja na enaintridesetdnevnem peš romanju v Kompostelo, v želji, da bi vzpodbudila romanja v Kompostelo.
Po izdaji knjige sta s prijatelji ustanovila Društvo prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji. Prve pristopne izjave so bile podpisane na vrhu naše domovine, na Triglavu.

Društvo je prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki se združujejo zaradi:
– oživljanja tradicije srednjeveških slovenskih romanj v Kompostelo in
– romarskih poti k sv. Jakobu v Sloveniji in v tujini
– oživljanja ostalih romarskih poti v Sloveniji in tujini.

3 komentarji

 1. Ingrid

  Zelo me veseli, da sem vas odkrila! Želim si prehodit Jakobovo pot v naši prelepi deželi. Škoda, da ni več podatkov o sami poti, o prenočiščih, …

 2. Milena

  Pozdravljeni

  Tudi jaz želim prehodit slovensko pot,..
  Morda je kje na voljo več podatkov,..ki jih potrebujemo pred romanjem..?

  Hvala,.lp

 3. Marija

  Pozdravljeni,
  jaz pa bi si želela priključiti kakšni skupini, ki namerava v bližnji prihodnosti na Jakobovo pot.
  Lep pozdrav,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja