Četrta etapa jubilejnega romanja – Razdrto – Avber

objavljeno v: Dogodki, Fotografije, Romanja | 0

V soboto, 10. oktobra 2020 smo se podali na četrto etapo jubilejnega romanja ob 20-letnici DPPSJS od Razdrtega do Avberja. Na začetku se nas je zbralo osem, med potjo se je še kdo pridružil ali odnehal, tako da nas nikdar ni bilo več kot 10. Na start smo se odpeljali z Bojanom. Tokrat smo si privoščili lokalna vodnika Fonzija in Jožico. Jožica nas je v Podragi okrepila s prigrizkom in kavo ter čajem, grozdje pa smo na postankih zobali vse do Avberja.

V Podnanosu – Šembidu, rojstnem kraju avtorja slovenske himne Stanka Premrla, in kraju župnikovanja Matija Vertovca smo se sprehodili čez Napoleonov most do farne cerkve sv. Vida. V Podnanosu so v šestdesetih letih snemali film Tistega lepega dne in naš vodnik je s statiranjem zaslužil prvi denar. Naslednji postanek je veljal biseru vipavskih cerkva, cerkvi sv. Kozma in Damjana v Podbrjah, ki ji na kratko pravijo kar sv. Rok, saj mu je v cerkvi posvečen stranski oltar. V cerkvi se nahaja največji slovenski leseni pozlačeni oltar. Ker sta zavetnika zdravstvenih delavcev, smo tu posebej molili za Marjeto in Metodija. Tu se je s kavo in pehtranko, ki jo peče njegova žena, ki nas je prišla pozdravit od nas poslovil Fonzi. V podraški cerkvi sv. Mohorja in Fortunanta nas je sprejela Jožica ter nam predstavila cerkev in župnijo.

Popoldne smo se podali v hrib proti sv. Jakobu v Štjaku. Ugotovili smo, da je Jakobov relief na oltarju v Štjaku uporabljen na Romarskem potnem listu in na Potrdilu o prehojeni poti uporabljen. Od tu smo se mimo Bermudskega trikotnika JP (tu se iz neznanih razlogov nekateri romarji zgubijo) spustili v Rašo in dvignili na Kraško planoto do sv. Miklavža v Avberju.

Sv. Jakob nam je znova namenil zelo lep dan, prijeten za hojo po prelepi pokrajini, obogaten z molitvijo in z dobro družbo. Hvala Fonziju in Jožici za vse dobro, kar sta nam pripravila za dušo in telo. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja