DPPSJS ne jamči za točnost podatkov, ki so navedeni na spletni strani. Priložene datoteke so namenjene le osebni uporabi za orientacijo romarja in na lastno odgovornost. Uporaba v druge namene ni dovoljena.

Sem mislil, da sem sam,
sredi življenja valov,
sredi besnečih vetrov
in nisem vedel kam.

In vendar Ti si bil,
mogočni moj Gospod,
z menoj prav vsepovsod,
kjerkoli jaz sem boje bil.

Si mi podal roko,
in dvignil iz nizkosti,
pokazal pot h kreposti,
pokazal pot v nebo.
              Alojzij Grozde

Pred romanjem priporočamo, da tako kot v starih časih prejmete romarski blagoslov pri domačem župniku, za skupine se dogovorite pri župniku, kjer začnete romanje.

 

Zadnja pot Lojzeta Grozdeta na zemljevidu

V spodnji tabeli lahko najdete sledi Zadnje Grozdetove poti. Zapisane so v obliki za ogled v googlevem zemljevidu (nanjo le kliknemo, ob morebitnem pogovornem oknu izberemo »OMOGOČI OGLED«), datoteka .kmz je namenjena za ogled v programu Google Earth in datoteka .gpx za nalaganje sledi na GPS napravo.

 

 

Zadnja pot Lozeta Grozdeta

skupna dolžina 142 km

3060 m vzponaLjubljana (stolnica sv. Nikolaja)Zaplazzemljevid na spletu
kmz datoteka
za Google Earth
kml datoteka
gpx datoteka za GPS
gdb datoteka

Podatke pripravil Janko Purkart

OPIS POTI (Povzeto po vodniku Marjete Rigler: Zadnja pot blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, ki je izšel pri založbi Salve)

I. Ljubljana – Šmarje – Sap – Ponikve – Predstruge, 36 km

Na pot se odpravimo iz stolnice sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer so v kapeli Marije Magdalene v relikviariju relikvije blaženega mučenca Alojzija Grozdeta in v grobnici posmrtni ostanki ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana. Prvič sta se srečala leta 1933 v župniji Studenec, kjer ga je škof birmal.

Iz stolnice sv. Nikolaja krenemo levo proti ljubljanski tržnici.

Poljanska cesta vodi do nekdanjega katoliškega dijaškega doma Marijanišče, kjer je gospa Pogačarjeva našla dom za svojega varovanca (zdaj Dijaški dom Ivana Cankarja in Anice Černejeve).

Iz Poljanske ceste zavijemo na Roško cesto do mostu, ki vodi čez Grubarjev prekop, prečkamo cesto, se vzpnemo po stopnicah do ceste, tu zavijemo levo na Golovec do Astronomsko-geofizikalnega observatorija. Golovec je prepleten s stezami, sprehajalcem nudi blagodejen zrak in mir, ki ga nima večina evropskih mest. Hoja nam ohranja tudi zdravje.

Z Orel se spustimo do križišča, levo zavije cesta v Sostro, desno proti Lavrici, mi gremo naravnost v hrib nad kamnolomom. Gozdna pot nas vodi pod 582 visokim Molnikom. Pred vasjo Pleše zavijemo desno po stezi navzdol čez travnik proti naselju Šmarje – Sap, kjer zavijemo levo proti središču kraja s cerkvijo Marijinega rojstva.

Sredi Šmarja – Sap pri Kračmanovi ulici zavijemo desno v notranjost naselja in nato levo do poljske poti. Nadaljujemo ob njivah in travnikih mimo vasi Selo do Ponove vasi, mimo kraja Šent Jurij pri Turjaku, vasi Železnica, Velike Lipljene do Škocjana pri Turjaku.

 

II. Predstruge – Dobrepolje – Struge, 15,7 km
Po gozdni cesti pridemo iz Škocjana po približno dveurni hoji v razpotegnjeno vas Ponikve s podružnično cerkvijo sv. Florjana, zavetnika gasilcev, poznana po krasnih zlatih oltarjih. Zavijemo levo na nekdanjo rimsko, zdaj asfaltirano cesto do Predstrug – Dobrepolje, kjer je osmošolec Grozde stopil z vlaka.

V Predstrugah prečkamo železniško progo, zavijemo desno na lokalno cesto in naprej po stezah do Podpeči, Bruhanje vasi, Podgore s cerkvijo sv. Nikolaja in Kompolj s cerkvico sv. Vida do Mlak in Kolenče vasi, do Podtabora in Strug s cerkvijo sv. Avguština.

Po rahlo mokrotnem svetu Mlake pridemo v Struško dolino. Ime izvira iz številnih strug, ki jih povzroči obilno deževje, ki se združijo v reko, ki potem poplavi dolino. Dolino obdaja Mala Gora z najvišjo točko v Stenah sv. Ane, cerkvica je dobro vidna z Ribniške doline. Na drugi strani je hrib Tisovec (569m) s cerkvijo sv. Petra in Pavla.

 

III. Struge – Ambrus – Stična, 29 km
Iz središča struške doline Pri Cerkvi zavijemo levo proti obcestni vasi Lipa. Domačini so ponosni na ime vasi, saj pred vsako hišo raste lipa, simbol slovenstva. Sredi vasi zavijemo desno proti najbolj oddaljeni hiši v vasi, Gozdarjevi domačiji.
Ko smo se po moji okužbi s koronavirusom odpravili z Marijo Kramžarjevo in Mirom Veldinom iskat stezice do Muljave, smo se srečali s sedanjim gospodarjem, ki ga Marija dobro pozna. Zdaj živi v novi hiši v vasi, a za rodno domačo hišo še vedno skrbi z veliko ljubeznijo. Okolica je urejena, trava pokošena. Za Gozdarjevim kozolcem poiščemo stezo, ki pripelje do gozdne ceste. Po njej pridemo po približno dve in pol urni hoji nad kraj Ambrus. Pod nami je domačija pri Izaku (označena tudi na zemljevidu). Kmalu se spustimo po stezi v Ambrus.

Do vasi Kal nas pripelje oznaka belo zelene barve, ki označuje lokalno pohodno pot. Le-ta nas vodi čez gozdove, ob travnikih in vinogradih mimo krajev Kurja vas, Kuželjevec, kjer asfaltna cesta preide v gozdno stezo. Po njej se spustimo do Malih Les in prečkamo reko Krko. Kmalu zagledamo Velike Lese s cerkvijo posvečeno romarskemu zavetniku sv. Jakobu.

Iz Velikih Les krenemo do ceste, ki pelje do Žužemberka, ki jo prečkamo in nadaljujemo po cesti, speljani med travniki in gozdom, kjer preide v stezo, vmes je kratek cestni odsek; nadaljujemo po gozdu in po cesti, dokler ne zavijemo levo mimo cerkve sv. Štefana, prečimo rečico Višnjico. Kmalu zavijemo levo na lokalno cesto do cerkve Marijinega vnebovzetja na Muljavi.

Poljska pot nas ob potoku pripelje do glavne ceste Muljava – Ivančna Gorica. Zavijemo levo, hodimo po bankini, prečkamo cesto in nadaljujemo do križišča z lokalnima cestama, tu zavijemo na desno. Gremo med travniki proti vasi Malo Črnelo s cerkvijo sv. Marjete, moje zavetnice. Usmerimo se proti industrijskemu delu Ivančne Gorice, ki preide v center Ivančne Gorice. Od tu pridemo v eni uri do samostana Stična.

 

IV. Stična – Trebnje, 28,1 km

Iz Stične gremo proti Viru pri Stični in mimo krajev Šentvid pri Stični – Artiža vas – Rdeči kal – Zagorica pri Velikem kalu – Korenitka – Pluska – Štefan pri Trebnjem – do Trebnjega.

 

V. Trebnje – Mirna, 11,3 km
Iz Trebnjega gremo do vasi Gorenje Medvedje selo, po stezi navzgor in desno čez gozd ter navzgor po ožji cesti proti Brezovici pri Mirni in naprej do Mirne.

 

VI. Mirna – Šentrupert, 5,3 km
Iz Mirne nas vodi pot po stranski deželni cesti in delno po stezah, tako da pridemo naravnost do mesta, kjer so našli Grozdetovo truplo, kjer ob potoku stoji sveti križ pod Mirenskim gradom, pred samim krajem Mirna.
S kraja, kjer so ga našli otroci, nas pot vodi čez travnike in gozd do vznožja Vesele Gore in do Šentruperta.

 

VII. Šentrupert – Záplaz, 16,4 km
Iz Šentruperta gremo po označeni Poti romarjev iz Žalostne Gore nad Mokronogom do Záplaza. Gremo mimo gradu Škrljevo in krajev Ravnik, Apnenik, Zabukovje, Žunovec s cerkvijo sv. Petra in mimo vasi Brglez, Kumpolje, Petelinjek, Okrog do Čateža in Marijine božjepotne cerkve na Záplazu nad Čatežem, kjer je mučencev grob.

 

 

Prijetno romanje in naj vas spremlja in varuje sv. Jakob, zavetnik romarjev in popotnikov želijo prijatelji poti sv. Jakoba v Sloveniji.

DPPSJS ne jamči za točnost podatkov, ki so navedeni na spletni strani. Priložene datoteke so namenjene le osebni uporabi za orientacijo romarja in na lastno odgovornost. Uporaba v druge namene ni dovoljena.