Otmarjev pohod, 13. 1. 2024

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

Odpravile smo se na 27 km dolg t.i. OTMARJEV POHOD (obisk desetih cerkva), ki ga organizira Planisnko društvo Vipava na prvo soboto po svetih treh kraljih.

Pričel se je ob 6. uri pri cerkvici sv. Urbana v Podragi z blagoslovom. Nato smo odšli do župnijske cerkve sv. Mohorja in Fortunata v Podragi, kjer smo imeli sveto mašo. Po končani sveti maši smo se odpravili na hrib sv. Socerba, kjer nas je na poti pozdravilo prelep sončni vzhod, ki nam je vlil dodatno dobro voljo in energijo. Na vrhu hriba, kakor tudi še na naslednjih petih postojankah, nas je o krepostih nagovoril vipavski vikar dr. Gabriel Kavčič. Našo pot smo nato nadaljevali na sv. Ano v Razguri ter Marijino darovanje v Vrabčah, ki je bila tudi najvišja točka tega pohoda. Naslednja postojanka je bila sv. Martin v Grižah in sv. Tomaž pri Stomažih. Tu nas je vikar zaradi drugih svojih obveznosti zapustil.

Pot smo nadaljevali v Rašo k sv. Kancijanu oz. sv. Antonu in na sv. Katarino na Bogem, kjer smo imeli skupno fotografiranje. Na koncu nam je ostal še sv. Jakob v Štjaku, kjer poteka tudi t.i. JAKOBOVA POT. Od tu smo se spustili nazaj v Podrago, kjer so nas domačini pogostili z domačimi dobrotami. Po tem okrepčilu, ki nam je dobro del, smo se odpravili nazaj do cerkvice sv. Urbana, naše izhodiščne točke. Tako je bil naš končni cilj dosežen, saj je bil krog pohoda s postojankami, sklenjen. Lepo vreme in obilica pohodnikov, med nami so bili tudi pohodniki iz Italije in Avstrije, je zaokrožilo prelep dan.

Besedilo in slike: Irena Nakić

Takole je romanje videl Ivo Saksida https://www.youtube.com/watch?v=2nppqYUcxJY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja