Zahvalno romanje k Mariji Pomagaj na Brezje, 29. 12. 2023

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

V petek, 29.12., je Društvo prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji  zaključilo romarsko sezono s tradicionalnim romanjem na Brezje.

Pot smo začeli na treh krajih: v Vodicah, Kranju in Naklem, kjer smo se zbrali res v velikem številu in skupaj nadaljevali pot. Kot mali potočki iz različnih smeri, ki ustvarijo veliko reko. 

Lepo je bilo spet videti stare znance in prijatelje in spoznati nove, se z njimi pogovoriti, pošaliti.

Letošnje leto je prineslo novega vodjo – romanje je vodil Franci Špenko. Dosedanji vodja Hinko po poškodbi tako dolge poti še ni zmogel, a nas je pozdravil in del poti hodil z nami. Kjer je volja, je pot. In dobra volja je najbolja. Te je bilo včeraj res napretek.

Pot je bila letos speljana malce drugače kot dosedaj, iz Podbrezij smo se do Podnarta spustili po gozdni cesti. Kako lepo je tako spoznavati svojo deželo. Vedno se najdejo nove poti, odpirajo se nam nova obzorja.

Na Brezjah so se nam pridružili še člani, prijatelji in podporniki, ki iz različnih razlogov niso mogli hoditi z nami. Spomnili smo se tudi na ostale, ki niso mogli priti, a so v bili v duhu z nami in so se z nami veselili tega dne.

Ob 16. smo prisostvovali sv. maši, ki jo je daroval naš duhovni vodja p. Miran Žvanut. Zbrane darove pri nabirki bo Društvo podarilo v dobrodelni namen, družini, ki se je znašla v težavah. Bog povrni vsem, ki ste prispevali.

Po maši se je druženje nadaljevalo v bližnji piceriji, kjer so vsi, ki so prehodili eno ali več poti svetega Jakoba v Sloveniji, in so to želeli, prejeli listino, kot potrdilo in pohvalo. Včeraj je bilo takih prejemnikov 40. Lepo je videti in v veselje nam je, da Pot živi in da hodijo po njej tudi novi obrazi.

Po dobrih picah pa smo se posladkali še z jakobovo torto, ki jo je za vse nas pripravila Ivica. Hvala!

Sproščen klepet, prepevanje, res lep večer v krogu prijateljev Jakobove poti. Hvala vsem, ki ste prišli, in vsem, ki ste dan organizirali.

Lepo praznovanje vsem še naprej v teh dnevih, v novem letu pa najprej zdravja. Z dobro voljo pa bomo naredili tudi lepo leto.

Še tehnični podatki o včerajšnji poti: dobrih 31 km iz Vodic, dobrih 18 km iz Kranja in dobrih 13 km iz Naklega.

Besedilo in fotografije: Andreja Grahek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja