Zahvalno romanje na Brezje, 29. december 2022

objavljeno v: Dogodki, Romanja | 0

ZAHVALNO ROMANJE K MARIJI POMAGAJ NA BREZJE

Na tradicionalno zahvalno romanje k Mariji pomagaj na Brezje smo se letos odpravili 29. decembra 2022.  Najpogumnejši so začeli svojo pot pred cerkvijo v Vodicah, druga skupina se jim je pridružila v Kranju, tretja pa v Naklem. Prav lepa skupina romarjev se je oblikovala, ki je celotno pot prehodila v sproščenem pogovoru, spoznavanju drugih, v molitvi in tudi tišini. Večji skupni postanek vseh romarjev je bil v Podbrezjah. Tu sta se nato oblikovali dve skupini, ena je odšla na Brezje po cesti, druga pa “preko gmajne” proti Kovorju, kjer smo romanje na Brezje zaključili po preddvorski veji Jakobove poti oz. po Rožnovenski poti.

Poleg zahvalnega romanja je bil to za vse prijatelje poti sv. Jakoba tudi dan za praznovanje ob deseti obletnici nastanka druge slovenske “camino” poti, Gorenjske oz. Višarske veje, ki poteka od Ljubljane do Svetih Višarij.

Sveta maša za romarje je bila darovana v zahvalo za vse prejete milosti na letošnjih romanjih, za desetletnico Višarske poti ter za pokojnega Feliksa Podgorška. Maševala sta naš duhovni vodja p. Miran Žvanut in njegov sobrat p. Stanko Rozman.

Po sveti maši smo se zbrali v piceriji Moby Dick na Črnivcu, kjer je potekalo sproščeno druženje ter podelitev potrdil o opravljenem romanju (32 potrdil). Hkrati je bila to še  ena priložnost za sklepanje novih poznanstev, obnavljanje starih ter za planiranje novih romanj in dogodkov.

Na Brezjah smo imeli priložnost tudi kupiti koledar za leto 2023, ki ga je izdalo Društvo prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji. Na koledarju – za vsak mesec svoja stran – so motivi, ki se romarju odpirajo, ko hodi po vejah slovenske poti sv. Jakoba ter spominski trenutki romanj iz leta 2022.  Tudi na tak način lahko našo pot predstavimo drugim.

Besedilo: Andreja Grahek

Fotografije: Andreja Grahek, Marjetica Škrlec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja