Analiza letnega romanja

objavljeno v: Neuvrščeno | 0

Uporabljeni načini romanja

Nadaljujemo z analizo, s katero smo pričeli v prejšnji številki Peregrina in za katero smo kot osnovo vzeli medletne statistike Pisarne za romarje Jakobove katedrale, ki se tokrat nanašajo na način, ki ga uporabljajo romarji: peš romanje, kolo, konj idr.

Načini, ki se jih poslužujejo romarji, da opravijo svoje romanje, so vedno bolj pisani, dovolj je da, ko smo na Caminu, pogledamo naokoli ali pa medije, ko pišejo o tem. Katedrala smatra za romarje pešce, konjenike in kolesarje: kot je znano, morajo slednji prevoziti 200 kilometrov (namesto 100 km), da lahko pridejo v Kompostelo. Poleg tega je bila ne dolgo nazaj priznana Morska pot, toda zadnje kilometre je potrebno prehoditi peš, od izliva Villagarcia de Arosa. Drugi način romanja, ki smo ga lahko videli, je bilo romanje na invalidskem vozičku, ki je povzročilo polno polemik v primerih, ko je šlo za vozičke na motorni pogon. Dejstvo je, da sta kljub »pripomočkom« najpomembnejši skupini, procentualno gledano, romarji, ki potujejo peš in romarji kolesarji.

Tako je, kot je možno videti tudi v priloženi tabeli, romanje na konju (govorimo seveda o zadnjih 20 letih) obrobnega pomena: stalno pod enim procentom; nekaj podobnega je možno reči za razdelek »Drugo«, ki smo mu dodali razdelek »Ne zabeleženo« (še posebej obsežno v času večjih aglomeracij v pisarni romarjev Jakoba, glej Sveta Leta).

Peš hoja in kolo sta najljubši sredstvi romarjev za romanje, čeprav romarji, ki uporabljajo svoje lastne noge, močno vodijo. Če se ponovno vrnemo k tabeli, lahko vidimo, da število kolesarjev, čeprav je na začetku veliko, prične po letu 1996 upadati (procentualno gledano) in se umiri po Svetem letu 1999. Upoštevajoč povprečje, vidimo, da je povprečni procent kolesarjev v obdobju 1993 – 1998, ki znaša 28,11 %, v naslednjem obdobju padel na 16,41 %, če pa izvzamemo Sveti leti 1999 in 2004, vidimo, da se procent dvigne na 18,52 %, kar je zelo podobno procentualni vrednosti vsakega leta posebej.

Peš romanje je za razliko najštevilčnejše in se je enako kot romanje s kolesom v zadnjih letih ustalilo pri 81 %, medtem ko je pred 1999 dosegalo 71 %. In kot ne preneha naraščati število peš romarjev in kolesarjev, lahko vidimo, da število prvih raste veliko hitreje kot število drugih.

Za zaključek in upoštevajoč statistike zadnjih let, lahko rečemo, da se sestava romarjev glede na način potovanja deli na 81 % peš romarjev, 18,5 % kolesarjev in 0,5 % romarjev, ki uporabljajo druga sredstva, kot so jezdne živali, plovila, invalidski vozički, itd.

Manuel Paz de Santos

camino_p_m

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja